طراحی و توسعه وبسایت چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
در عصر حاضر تقریبا برای تمامی کسب و کارها لازم است که دارای یک سایت مختص به کار خود باشند. در رابطه با یک سایت فروشگاهی و غیره دو موضوع توسعه و طراحی وبسایت مطرح است. هر یک از این موضوعات متخصص خود را دارد و دو امر مجزا هستند. در این مقاله سعی بر آن داریم تا شما را با تفاوت این دو موضوع آشنا کنیم.
بیشتر افراد در حال حاضر این دو مورد را به جای یکدیگر به کار میبرند، زیرا نسبت به تفاوت آنها آگاهی لازم را ندارند. برای اینکه کاربر به یک وب سایت دسترسی پیدا کند، نیاز است یک تیم متخصص دست به کار شوند و به طراحی وب سایت بپردازند. در این تیم هرکس در زمینهای متفاوت حرفهای است. به عنوان مثال آنچه که شما به عنوان یک کاربر بر روی صفحه نمایش گوشی خود پس از سرچ، مشاهده میکنید کار یک طراح سایت است. حال از طرف دیگر، ارتباط شما با شبکه جهانی اینترنت را وب دولوپر یا برنامه نویس هدایت خواهد کرد.
طراحی وبسایت با گرافیک در ارتباط مستقیم قرار دارد و طراح عمدتا سایت را از جنبه بصری آماده سازی میکند. از جهت دیگر برنامه نویسی یا توسعه وب، با مبحث کد زنی در ارتباط نزدیک است. توسعه وب خود دو بخش به نامهای فرانت و بک را شامل میشود. اکثر افراد شاغل در این زمینه، ترکیبی از مهارتهای لازم برای هر دو بخش را دارند. در ادامه سعی میکنیم هر یک از این موضوعات را به طور ویژه توضیح دهیم و با کارکرد آنها آشنا شویم.
طراحی وبسایت چیست؟
طراحی وبسایت یک پروسه پیچیده و بسیار مهم است که یک فرد متخصص میتواند به انجام آن بپردازد. حقیقت این است که طراح وب به وسیله به کارگیری ابزارهای طراحی مانند فتوشاپ، فیگما و موارد از این قبیل، پروتوتایپ یک سایت را ایجاد میکند. طراح پس از آنکه طراحی نمونه اولیه تمام شد، برای آنکه بتوانند آن را به یک طرح پویا تبدیل کنند باید، CCS HTML و جاوا اسکریپت را بلد باشد.
فردی که از این ابزار استفاده میکند و یک صفحه وب را راه اندازی میکند توسعه دهنده Front – end است. برای سرعت بخشیدن به روند طراحی نیز میتوانند از فریم ورکها و کتابخانههایی مانند Jquery استفاده بهینه داشته باشند. لازم به ذکر است که کتابخانهها را نمیتوان به عنوان جایگزین زبان برنامه نویسی در نظر داشت، بلکه تنها به این دلیل استفاده میشوند که فرایند طراحی سریعتر انجام گیرد.
انگولار و ری اکت از جمله فریم ورکهای محبوب و مهم برای طراحی وبسایت هستند. طراحان وب علاوه بر طراحی ظاهر یک سایت وظیفه دارند اطمینان حاصل کنند از طرح خود، که آیا طرح آنها کاربر پسند است و انتظارات آنها را برآورده میسازد یا خیر. همچنین چگونگی طراحی سایت بر کدنویسی آن بسیار موثر است.
زیرا طراحان یک ماکت را به ساخت میرسانند که توسعه دهندگان آن را به یک نمونه پویا و فعال تبدیل میکنند. طراحان وب سایت نیز خود به سه گروه طراح تجربه کاری (UX)، رابط کاربری (UI) و طراح بصری تقسیم میشوند. به طور خلاصه طراحی وبسایت با استفاده از ادوب XD، فیگما، اسکچ و یا حتی فتوشاپ انجام می شود.
به چه کسی طراح وب گفته میشود؟
موضوع طراحی وبسایت، شامل یک سری تصاویر و شکلهای ثابت است که نشان میدهد یک صفحه وب، در نهایت به چه شکلی نمایش داده میشود. همانند نقشه کشی یک ساختمان قبل از ساخت، که ابتدا طرح خانه یا ساختمان توسط نقشه کش رسم میشود. در عین حال نقشه کش مشخص میکند که هر یک از جزئیات خانه در کجا و به چه نحوی قرار بگیرند. سپس معمار و بنا (برنامه نویس یا همان دولوپر) طرح مد نظر خود را پیاده سازی میکنند. با توجه به این مثال میتوان گفت به همین دلیل است که نیازی نیست طراح، نسبت به دانش کدنویسی آگاه باشد.
طراح وب کسی است که نسبت به ساخت و راه اندازی وب سایت اقدام میکند. طراحان وب علاوه بر مهارتهای گرافیکی باید به html و جاوا اسکریپت نیز تسلط کافی را داشته باشند. در واقع طراحی وبسایت سمت مشتری یا Client-Side است، طراح نیز فردی است که مسئولیت طراحی چیدمانی سایت و ظاهر بصری آن را به عهده میگیرد.
این اشخاص برای موفقیت، باید علاوه بر مفاهیم گرافیک و خلاقیت، مجموعهای از مهارتهای فنی را نیز بلد باشند. با همه این تفاسیر وظیفه اصلی یک طراح، طراحی وبسایت به صورت بصری است. در واقع طراح باید یک سایت را زیبا و کاربر پسند طراحی کند. در این حالت سایت، هم برای کاربر زیبا و جذاب میشود و هم مدت زمان حضور او را در سایت افزایش میدهد.
همچنین علاوه بر اصول، چارچوب کلی و چیدمان اصلی، طراحی وبسایت باید به گونهای انجام شود که تمام عناصر در دستگاههای مختلف کاملا درست نمایش داده شوند. نکته دیگر اینکه طراحان وب باید همیشه به روز و مدرن باشند. زیرا نیاز است که از ترندهای روز طراحی مطلع باشند و استانداردهای لازم را رعایت کنند. طراح با تصویرسازی برند، پالتهای رنگ، فونت و مواردی از این قبیل سروکار دارد.
توسعه وب سایت چیست؟ و به چه کسی توسعه دهنده میگویند؟
توسعه دهندگان وب سایت با استفاده از HTML و CSS صفحات و بخشهایی را که دیزاینر، به طراحی رسانده است، مینویسند. پس با این تفسیر، وظیفه دولوپر یا توسعه دهنده ایجاد و همچنین حفظ ساختار یک وب سایت است. البته به طور کامل وظایف توسعه دهنده شامل موارد کد زنی و برنامه نویسی پیشرفته میشود. در حقیقت ایدهها و مفاهیمی که طراح وب سایت ارائه کرده است، توسط توسعه دهنده به یک صفحه کاربردی و فعال تبدیل میشود. پس وظیفه توسعه دهنده وب به شرح زیر است.
کدنویسی وب سایت
پیکربندی سرور سایت
پایگاههای داده در بخش بک اند
ترکیب ویژگیها و عملکردهای کاربردی
حتی ممکن است برخی از وظایف یک دولوپر بعد از طراحی وبسایت هم ادامه داشته باشد. از جمله این پشتیبانیها، ارائه پشتیبانی برای رفع مشکلات، خطاهای سرور و یا هاست است.
برای درک بهتر وظیفه توسعه دهنده میتوانیم به همان مثال ساخت خانه اشارهای داشته باشیم. که توسعه دهنده، مسئولیت ساخت آپارتمان یا خانه را از روی نقشهای که طراح سایت آماده کرده است، انجام میدهد.
توسعه دهندگان وب، بر زبانهای برنامه نویسی محدودی تمرکز میکنند و همچنین از زبانی استفاده میکنند که مناسب نوع کار آنها باشد. همچنین این افراد به سه گروه اصلی دولوپر فرانت اند، دولوپر بک اند و فول استک تقسیم بندی میشوند. برای طراحی وبسایت یکی از کلیدیترین موارد، توسعه سایت است.
هزینه طراحی وبسایت و توسعه آن
هزینه طراحی وبسایت و توسعه آن با توجه به نوع کسب و کار متفاوت است. در کل سایتها برای انواع شرکتها، آگهیها، آموزشها و فروشگاهها طراحی میشوند. هر یک از آنها نیز قیمت و نرخ جداگانه دارند. در برخی مواقع سایتهای آگهی و آموزشی هزینه بیشتری را به خود اختصاص میدهند. البته پشتیبانی که پس از طراحی سایت، از آن به عمل میآید نیز میتواند بر قیمت ساخت سایت موثر باشد. طراحی سایت وردپرس، امری کیفی است که تیم سازنده بسیار بر نتیجه نهایی موثر هستند.
کلام پایانی
در این مقاله توسعه طراحی وبسایت و توسعه آن را بررسی کردیم. به طور کلی هر یک از این موارد ویژگیهای مختص خود را دارند. حتی میتوان گفت اهمیت هر یک از آنها باهم برابر است. برای داشتن یک طراحی وبسایت و توسعه آن باید به یک تیم طراح وب حرفهای مراجعه داشته باشید. در مجموع با داشتن یک سایت میتوانید کسب و کار خود را گسترش دهید.